intarzija katalog cjenik

Pogledajte katalog intarzija - furnir lajsni klikom OVDE.

Šta je intarzija?

Intarzija je umjetničko ukrašavanje predmeta od drveta umetanjem parčadi drveta i drugih materijala u raznim bojama, tako da budu u istoj ravni sa podlogom. Najčešće korišteni materijal je furnir debljine 0,6 mm. Furnir se dobija obradom trupaca raznih drveta.

Riječ intarzija je arapskog porekla, u prevodjenju znači umetanje. Već Egipćani, Grci, Rimljani i bizantinci su koristili intarziju kao način ukrašavanja raznih predmeta.

Intarzija je naročito negovana u Italiji u XV i XVI stoljeću u Sieni, Orvientu, Toscani i Lombardiji prvenstveno sa ukrašavanjem crkvenih stolica, zidova i dr. Naj-poznatiji majstori intarzije su bili Giovanni da Verona, Baccio d'Agnolo i Fra Damiano. U Njemačkoj izrada intarzije se razvijala pod uticajem Italijanskih umjetnika. Od XVI stoljeća upotrebljavao se za umetanje još i sedef, slonova kost i metal za ukrašavanje namještaja, poslužavnika i dr. U Francuskoj umetnost izrade intarzije se razvijala nezavisno od okruženja. Luksuzni namještaj u stilu Luja XV i Luja XVI ima ukrase radjene u stilu intarzije. Najpoznatiji francuski umjetnik je bio André Charles Boulle rodjen 1642 godine. U Nizozemskoj umjetnost intarzije je cvetala u XVI i XVII stoljeću.

umetci furnir lajsni u intarzijitehnike intarzije od drveta

Intarzija kao tehnika izražavanja se takodjer neguje i kao intarziono slikarstvo.

U prošlom stoljeću povijest intarzije za ukrašavanje namještaja se praktično prekida pojavom masovne proizvodnje namještaja. Možda je to razlog što s oduševljenjem odajemo priznanje starim majstorima zanata – umjetnicima izrade intarzije.

Sada se izradjuju jednostavniji motivi intarzije. Mi smo u mogućnosti, zahvaljuljući novim tehnologijama, da Vam približimo i ponudimo veliki izbor poluproizvoda za jedinstveno obogaćivanje vašeg namještaja sa ukrasima intarzije u vidu uradjenih furnir traka i raznih gotovih motiva po pristupačnim cijenama.

Samo fantazija ograničava kreativnost u izradi intarzije. Ljepota i dugovječnost punog drveta ispunjava vaš dom sa harmonijom i toplinom ili pak sa dinamikom.

I kao sam svoj majstor, pogledajte ponudu furnir traka izradjenih od prirodnih materijala u vidu intarzije. U kućnoj radionici je nemoguće izraditi ovakve furnir lajsne – umetke, ali ako gotovi umeci vam stoje na raspolaganju… svojeručno izradjene predmete možete ukrašavati sa elementima intarzije. Predmeti mogu biti na primjer: stolići, okviri (rame) slika, kasete, poklopci ukrasnih kutija… Obnova i ukrašavanje postojećih ravnih vrata namještaja je moguća i smjelijom kombinacijom umetaka raznih širina i dezena.

Savjeti:

Tanki furnir umeci intarzije su lomljivi, tome možemo se suprostaviti kvašenjem umetaka. Sječenje na mjeru traka samo sa oštrom oštricom skalpela pored metalnog ravnala ili oštrim škarama za papir. Za ljepljenje možemo upotrijebiti disperzivna ljepila. Presovanje i ubrzavanje vremena ljepljenja možemo regulirati glačalom, podešenu na blagu temperaturu.

Za vrijeme rada sa trakama intarzije, posebnu pozornost obratiti prilikom mijenjanja smejrova umetanja, naime, motiv koji se formira trebalo bi biti cjelovit.

izrada intarzija od furnira

Sastavljanje dijelova intarzije nije lako, ali je rješivo. Gotov rad nije samo lijep već vas konačni rezultat ispunjava zadovoljstvom.

Pogledajte katalog intarzija - furnir lajsni klikom OVDE.


Ako želite vidjeti još fotografija u svezi ovih proizvoda posjetite naš fotoalbum!

Ako želite da kupite furnir lajsne iz kataloga to možete učiniti poručivanjem preko telefona ili pošaljite e-mail s proizvodima koje želite poručiti. Nakon primljene porudžbine furnir lajsne se šalju sa kurirskom službom koja stiže na vašu adresu u roku od 72h.

Za više informacije pozovite 01 / 7776911. Telefonski broj je preusmjeren našem skype operateru u Madjarskoj koji priča Hrvatski. U slučaju da na telefonskom broju ne možete dobiti operatera zamolićemo vas da Vaš UPIT POŠALJITE PREKO KONTAKT FORME.

Naturtrend Impex Kft 

Viola u. 1 Segedin Mađarska 

Informacije i fotografije koje se nalaze na našoj internet stranici se mogu slobodno preslikati, samo dodajte izvor ili naziv naše web stranice.