Savijeni namještaj od parene bukve najpire je počela izradjivati firma Thonet, gdje se za pokrivanje sjedalnih površina koristilo pletenu trska ili drugačije španjolsku trsku. Poslije izvjesnog vremena mnogi drugi proizvodjači su to slijedili, ali u narodnom jeziku je opstala riječ thonet kao sinonim za ovu vrstu stolice. Stolice karakterizira robusna konstrukcija i dugotrajnost, što se pokazalo tijekom dugogodišnjih korištenja. Sama trska je jako snažna i dugotrajna, ali se dogadja da netko ne namjenski koristi i na primjer stane na nju da uzme knjigu s police. Ovo koncetrirano opterećenje već trska ne može da izdržati i pukne. Sama popravak (izmjena trske) nije previše kompliciran, ako volite biti sam svoj majstor i imate odgovarajući alat možete i sami to uraditi.

Tonet stolice se proizvode u dvije varijacije. Prva je kad je obruč stolice perforirana sitnim rupama, u koje se španjolska trska ručno plete. Na donjim fotografijama se vidi ovaj tip thonet stolica.

Thonet stolica sa španjolskom trskom

Zamijena španjolske trske

Pletena trska za thonet stolice

Osobina ovih tonet stolica je da nemaju ukopani falc (kanal), nego se španjolska trska direktno plete u rupe koje se nalaze na obruču stolice. Na slikama koje pokazuju donji dio stolice se mogu vidjeti čvorovi koji su dio tehnike ručnog pletenja trske.

Kod druge opcije, španjolska trska se fiksira u kanal (nut) pomoću peddig trske (kedera) u obliku klina. Perforacije koje su karakteristične za prvu varijantu isto se mogu pretvoriti u nut i tako izbjeći ručno pletenje. Pletena trska za sjedenje i peddig trska se mogu kupiti kod nas u raznim dimenzijama i dužinama. U redovima koji slijede opisat ćemo način izmjene oštećene trske kod tonet stolica:

Španjolska trska sa peddig trskom

Staru trsku odstranimo iz obruča sa kliještima ili ako je to nemoguće tada trebamo koristiti ručni frezer s nožem širine 6mm. Važno je da prije montiranja trske imamo kontinuiran čist kanal u koji možemo da fiksiramo trsku. Sljedeći korak je rathan pletenu trsku (španjolsku trsku) staviti u vodu, gdje se treba kvasiti jedan dan. Ovo će da omekšati materijal i olakšati rukovanje njim. Obratimo pažnju na pogodnu trsku za ovu namjenu, jer na tržištu se mogu kupiti i dekoracione pletene trske, koje nisu namjenjene za ovu svrhu (mnogo su jeftiniji, ali i mnogo slabije i zato neće dugo trajati). 

Za pokrivanje jedne stolice obično je potrebno oko 45 cm materijala plus 3 do 4 cm za pričrvršćivanje u kanale. Kod našeg uzorka širina kanala je 6mm, dubina 14mm i koristili smo za pričrvršćivanje odgovarajuću peddig trsku (keder). Kako bi trsku lakše ugurali u kanal, koristimo tanko drvo debljine 3mm sa zaobljenim rubovima. Za ljepjenje je pogodno bilo koje drveno ljepilo, ali se preporuča one koji se brže osuše i vodootporne su. Kod ljepjenja najprije treba namazati unutrašnjost kanala, poslije toga pozicioniramo trsku na stolicu licem prema gore. Sada možemo početi tankom drvetom ugurati trsku u kanal. Kad smo uradili 5 do 6cm, ostavimo pomoćno drvo zaglavjeno u kanal, gdje je trska već unutra i prelazimo na drugu stranu, gdje opet ponavljamo ovaj proces . Kad smo i to uradili, možemo okolo pritiskivati trsku u svoj dio kanala. Važno je da budemo strpljivi, jer pokvašenu trsku možemo lako oštetiti. Sljedeći korak je stavljanje pedig trske, koja će se zaglaviti u kanal i trajno fiksirati španjolsku trsku. Najprije treba pokvasiti peddig trsku, potom koristećimali čekić polako je ukucati u kanal. Obratimo pažnju prije ovog procesa je li u kanalu ima dovojno ljepila. Poslije ovoga možemo da odsjeći višak pletene trske i mokrom krpom obrisati površinu od preostalog ljepila. Ovim korakom smo gotovi, treba samo pričekati da se trska i ljepilo osuši.


Popravite stolice Vi kod kuće!

Ako želite sami popraviti stolice, a uz to i da uštedjeti, onda imamo rješenje za vas!
Sastavili smo za vas komplet za popravak stolice, koju uključuje:
- Špansku trsku 45cm x 45cm ili 60cm x 60cm
- 2m kedera (peddig trsku) za fiksiranje španjolske trske

Materijal za popravak stolice možete kupiti klikom ovde.
 

Komplet za zamijenu španjolske trske


Poželjna kvalifikacija za ovaj poduhvat je da imate malo iskustva u hobi radovima, i ništa više. 

Ako želite da naručite komplet pišite nam na office.hr@naturtrend.com