Pervajz letvice i ako na prvi pogled nisu ništa posebno vrlo je važan element bilo kojeg interijera,jer su praktički nezamjenjivi. Prisutni su duž gotovo svih vrata i skrivaju prostor između štoka izida. Ovaj prostor često izgleda vrlo neuredno nakon što su vrata postavljena.

Pervajz letvice uglavnom su drvene, mada je primjetno povećanje korištenja letvica iz drugih materijala. Bez obzira na materijal o kojem se radi, njihov oblik i boja trebaju se uskladiti s izgledom samih vrata.

Kada montirate krilo vrata, pripazite da budu postavljena što ravnomjernije. Stoga se uvijek ostavljakoji centimetar više kako bi ugradnja vrata bila što preciznija. Nakon ugradnje ovaj se prostor punipur pjenom, pa mu estetski ne daje lijep izgled, pa ga treba maskirati, a u tu svrhu trebamo pervajz lajsne ili kutno oblikovane lajsne takozvano štimujuće lajsne.

Osim praktične strane, letvice trebaju biti i ukrasne. Da se po svom izgledu mogu uklopiti u unutrašnjost bilo kojeg prostora. Uglavnom su izrađeni od drveta, ali ih se može naći i u drugim materijalima. Ono što je danas sve češće zastupljeno su letvice od medijapana koji se može obojiti ili preko njih zalepiti tanki sloj folije. Letvice su često plastične pa se na njih postavlja imitacija drveta. Netko također stavlja letvice od stiropora, ali one su slabije kvalitete i podložnije su bržem trošenju. Drvene letvice povremeno se farbaju ovisno o boji vrata, a u nekim slučajevima ih nijepotrebno bojati.

Drvene pervajz lajsne

Mnogi misle da je ukrasne letvice vrlo lako napraviti, jer je to čista serija proizvodnje, ne vodeći računa o kvaliteti drva od kojeg su izrađeni. Vrlo je teško pronaći drvo koje nema nikakve čvorove ili mrlje cijelom dužinom od 2 m, smolu koja može procuriti iz drveta.Izgled letvica varira ovisno o tome za što se koriste i mogu biti pod kutom od 90 stupnjeva, tzv.štelujuće letvice, koje se najčešće koriste u širini 4,5 cm. Letvice mogu biti zaobljene na rubovima i mogu imati šaru, ovisno o tome što želite.

Ponekad se nađete u situaciji da vam jednostavno nijedna letvica ne paše i ne može dovršiti posao,pa morate pronaći majstora koji će vaše letvice prilagoditi vašim potrebama. Za takvo što trebate kontaktirati iskusnog majstora koji će svoj posao obavljati kako treba. Cijena ukrasnih letvica nijevelika, tako da nema potrebe za mnogo kontroverzi. Ako želite kvalitetan proizvod, kontroverzacijena nije potrebna.

Uz pervajz letvice i kutne letvice spomenut ćemo i parketne letvice i sokle, koji također zauzimaju značajno mjesto u pogledu ukrasnih letvica.Nakon polaganja poda, bilo da je riječ o parketu ili laminatu, potrebno je ugraditi letvicu koja ćeprekriti prostor (luft) između zida i parketa. Taj pozadinski sloj neophodan je za postojanje, jer sepodovi, ovisno o vlažnosti u sobi, šire ili smanjuju, pa mu ovaj prostor omogućuje nesmetan rad. Sokle imaju istu svrhu kao i letvice za parket, mogu se koristiti i kod keramičkih pločica kao i kod namještaja (razmak između poda i korpusa). Kao i kod pervajz letvica, parketne letvice i sokle,osim funkcije skrivanja, također poboljšavaju prostor i uljepšavaju unutrašnjost.