Izraz "markuetri" preveden je s francuskog kao "drveni mozaik". Stari su majstori ovaj proizvod zvali "drveni set". Ova vrsta "drvenog mozaika" korištena je u davnim vremenima. Na primjer, u Tutankamonovoj grobnici, istraživači su otkrili proizvode koji su imali umetke od crnog drveta. Međutim, ovaj se pristup može nazvati samo prethodnikom "markuetre", jer u klasičnoj verziji ova tehnika uključuje uporabu vrlo tankih listova furnira.

"Markuetri" uključuje nekoliko tehnika:

Intarzija je umjetničko ukršavanje drvenih predmeta umetanjem komada drva i drugih stvari u različitim bojama tako da se poklapaju s podlogom. Najčešće se koristi furnir debljine 0,6–0,8 mm. Furnir se dobiva obradom trupaca različitih vrsta drveta. Oblaganje - metoda koja uključuje lijepljenje drva na površinu različitih proizvoda kao ukras.

Riječ intarzija je arapskog porijekla, u prijevodu znači umetanje. Već su Egipćani, Grci, Rimljani i Vizantinci koristili intarziju kao način ukrašavanja raznih predmeta.

Intarzija za namještaj

Intarzija se posebno cijenila u Italiji u XV i XVI stoljeću u Sieni, Orvientu, Toskani i Lombardiji, prvenstveno ukrašavanjem crkvenih stolica, zidova itd. Najpoznatiji majstori intarzije bili su Giovanni da Verona, Baccio d'Agnolo i Fra Damiano. U Njemačkoj se intarzirana obrt razvijala pod utjecajem talijanskih umjetnika. Od šesnaestog stoljeća koristilo se i za umetanje sedef, bjelokosti imetala za ukrašavanje namještaja, ladica itd. U Francuskoj se umjetnost umetnutog obrta razvijala neovisno od okoliša. Luksuzni namještaj u stilu Luja XV i Luja XVI ima ukrase izrađene u intarziranom stilu. Najpoznatiji francuski umjetnik bio je André Charles Boulle rođen 1642. godine. U Nizozemskoj je umjetnost intarzija cvjetala u šesnaestom i sedamnaestom stoljeću. Intarzija kao tehnika izražavanja njeguje se i kao intarziono slikarstvo.

Majstor koji se bavi intarzijom naziva se inarzijator. Mogli biste reći da su pravi majstori svog zanata, rad s intarzijom je umjetnost. Da biste radili sa intarzijom, morate imati veliku ljubav prema drvetu i različitim stilovima koji će vam pomoći da izrazite svoju inspiraciju.

Da biste radili s umetkom, potrebna vam je određena oprema: šperploča, furnir, rezač, guma, valjak, preša, ljepilo, brusni papir itd.

U prošlom stoljeću povijest intarzija za ukrašavanje namještaja gotovo je prekinuta pojavom masovno proizvedenog namještaja. To je možda razlog zašto s oduševljenjem odajemo počast starim majstorima - umetnicima.

Sada se izrađuju jednostavniji umetnuti motivi. Zahvaljujući novim tehnologijama, u mogućnostismo vam približiti i ponuditi veliki izbor poluproizvoda za jedinstveno obogaćivanje vašeg namještaja umetnutim ukrasom u obliku traka i raznih gotovih motiva po povoljnim cijenama.

Intarzija

A kao sam majstor, pogledajte niz umetka od prirodnih materijala u vidu intarzija. U kućnoj radionici skoro je nemoguće napraviti takve trake - umetke, ali ako su gotovi umeci dostupni možete vlastite izrađene predmete ukrasiti umetnutim elementima. Predmeti mogu biti, na primjer, stolovi, okviri za slike, kasete, poklopci ukrasnih kutija ... Obnova i uređenje postojećih ravnih vrata namještaja moguća je i podebljanom kombinacijom umetaka različitih širina i uzoraka.

U današnje vrijeme umetci se sve više koriste pri izradi instrumenata poput tambure. Kod takvih je instrumenata često potrebno prilagoditi oblik intarzije instrumentu. Intarzija se koristi i u ukrašavanju šahovskih kutija, koje mogu istaknuti seriju određenog proizvođača. Intarzija se možekoristiti i za izradu portreta, slika koje mogu ukrasiti vaš dom ili uredski prostor. Samo maštarija ograničava kreativnost u intarziji. Ljepota i dugovječnost masivnog drveta ispunjava vaš dom skladom i toplinom ili dinamikom.

U slučaju da tražite intarziju za vaš projekat predlažemo vam da pregledate naš katalog intarzija sa slikama i cijenama.