Da biste prekrili barijeru između dvije podloge ili se premjestili iz sobe u sobu, na takvim je mjestima prikladno postaviti prag. Danas se pragovi izrađuju od različitih materijala od drveta, metala, plastike i betona. Drveni pragovi su najčešće izrađeni od različitih vrsta drveta. Kvalitetne vrste drva otporne su na habanje. Metalni pragovi mogu biti dio samih metalnih vrata ili se koriste unaprijed pripremljeni i obrađeni profili, pomoću kojih se mogu sakriti čak i mali prijelazi. Plastični pragovi su osjetljiviji na habanje zbog materijala od kojeg su izrađeni, pogodni su samo za unutarnje pragove. Betonski pragovi su rjeđi, ali se koriste na balkonskim vratima i ulaznim vratima.

Pragovi vrata trebaju biti od kvalitetnog drveta i dobre suhoće, vrlo dobrih stabilizatora bez vitoperacije. Poželjno je da pragovi imaju zaobljene rubove zbog prelaska preko istih. Pragovi služe i kao estetski trenutak i kao dodatni zvučni izolator prostora. 

Pragovi za sobna vrata koriste se tamo gdje je visinska razlika između prostorija ili ako se želi spoj dveju različitih podnih obloga. Upotreba tvrdog drva preporučuje se za pragove, jer će se oni svakodnevno koristiti i više habati. 

Drveni pragovi za sobna vrata

Drvo od kojeg se prave pragovi su bukva, hrast i bor. Najkvalitetniji pragovi izrađeni su od bukve i hrasta. Pragovi imaju brojne prednosti: Pragovi doprinose čvršćem zatvaranju vrata zbog povezanosti s kutijom krila vrata. Prisutnost praga zatvorenih vrata poboljšava zvučnu izolaciju prostorije i sprječava prodiranje drugih mirisa u nju, npr. iz kuhinje. Prag može postati prepreka u slučaju istjecanja vode i spriječiti ulazak u susjednu prostoriju. To se često događa kada je kupaonica poplavljena. Glavni nedostatak pragova je da je njihov vrh iznad razine poda. Iz tog razloga, takvi detalji okvira vrata, izrađeni u klasičnoj verziji, često su krivci za pad, na primjer, djeca koja iz nekog razloga zaborave prijeći prepreku. Pragovi koji se postavljaju na vrata kupaonice trebaju biti izrađeni od hrasta, jer je otporniji na vlagu nego bukva. Međutim, ako se odlučite za prag bukve, treba ga dobro zaštititi akrilnim lakom, kako bi što dulje imao svoju funkciju. 

Pragovi se tradicionalno mogu osigurati samoreznim vijcima kroz izbušene rupe ili skriveni. U tom slučaju, pričvršćivači neće biti vidljivi. Način instalacije ovisi o kupljenom proizvodu. Drveni pragovi se također mogu pričvrstiti lijepljenjem pragova odgovarajućim ljepilom. 

Jedna znatiželja o pragovima "u sovjetsko vrijeme postavljanje praga na unutarnja vrata bila je obavezna" . Danas je postavljanje pragova stvar izbora. Mnogo je prednosti i nedostataka pragova, a na vama je hoćete li ih unijeti u svoj dom ili ne. Uvijek se založite za ono što je stvarno potrebno, praktično za vaš dom, ali i vi i vaši voljeni uživat ćete u tome.