Ratan je penjačka biljka iz porodice palmi koja raste u tropskim regijama Afrike, Australije i Azije,a zbog dobrih karakteristika koristi se za izradu namještaja, ukrasa, ali i kao građevinski materijal. Neke od glavnih karakteristika koje ratan čine izvrsnim materijalom za izradu namještaja su:

Neke od glavnih karakteristika koje ratan čine izvrsnim materijalom za izradu namještaja su:

  • Snaga i izdržljivost
  • Fleksibilnost pri zagrijavanju
  • Zadržava oblik prilikom hlađenja
  • Lako je dostupan prirodni resurs

Ratan trska je gusto pletena trska namijenjena ukrašavanju. Koristi se uglavnom u proizvodnji namještaja (kuhinjski frontovi, ispuna za vrata, filunzi, zidna obloga, itd.) Prirodni sastav trske omogućava korištenje ljepila i bajčeva, koji se koriste u drvnoj industriji.

Rola od ratana dobiva se pletenjem traka od ratana prema određenom obrascu pri čemu se ratana dobiva u određenoj širini, koja se kasnije savija u rolu. Trska ratana je u dvije širine u širini od 60cm i 90cm, razlikuje se i u širini niti od koje je pletena i pojavljuje se u dvije širine nuta 5 mm i 3mm. Može se zalijepiti na medijalne ploče različitih debljina i kao takav je pogodan za izradu ormara i ostalog sličnog namještaja.

Rolne od ratana dolazi u mnogo različitih kategorija kvalitete, tako da imamo prvu i drugu klasu.Trska od ratana je gusto pletena i nije prozračna, tako da je pogodna za upotrebu u izradi namještaja. Izgleda vrlo lijepo na vratima američkih ormara ili kao ispuna kuhinjskih frontova.Trska od ratana se ne preporučuje za vanjsku upotrebu, ne podnosi vlagu i stoga brže propada. Prirodni materijali nesumnjivo imaju dodatan šarm i mnogi bi se složili da daju poseban osjećaj topline koji umjetni materijali nemaju, ma koliko bili slični originalu. Kada je riječ o ratanu, teškoje razlikovati prirodnu i sintetičku verziju jer se one razlikuju samo u dodiru. Oba su dostupna uviše stilova, oblika, dizajna i boja te daju vrtu vrlo elegantan i sofisticiran izgled.

Važno je napomenuti da kvaliteta korištenog materijala i kvaliteta pletenja imaju veliki utjecaj na cjelokupnu ljepotu namještaja, bilo da je prirodna ili ne, pa samim tim i na cjenu vrtnog namještaja. Kao i većina prirodnih materijala, prirodni ratana ne podnosi dobro izlaganje vanjskim utjecajima. Nije pogodan za izlaganje suncu duži vremenski period ili za kišu. To znači da prirodni vrtni namještaj od ratana mora biti zaštićen pokrivačem za namještaja ili zaštićenim u zatvorenim prostorima tijekom nepovoljnog vremjenskog utjecaja.

Sintetički ratani, s druge strane, posebno je dizajniran da bude otporan na vremenske uvjete. Kolikoje dugotrajna, ovisi i o kvaliteti materijala, ali i o UV zaštiti koja ga štiti od blijeđenja.

Rattan ima dugu povijest kao materijal za izradu namještaja i mnogi ga uspoređuju s bambusom odkoga zapravo potiče španjolska trska. Za razliku od bambusa, stabljika ratana je čvrsta i puna. Budući da njegove stabljike mogu biti vrlo dugačke, prvo se režu na kraće komade koji se potom koriste za izradu namještaja. Zbog svoje fleksibilnosti, može se oblikovati i plesti u više stilova, apoput drveta, dobro podnosi nanošenje boje, što ga čini dostupnim u više boja kao gotov proizvod.

Ratan namještaj

Ako želite popraviti dijelove suhog ili puknutog prirodnog ratana, koristite kuhano laneno ulje začetkanje na oštećenim dijelovima namještaja. Vrlo je važno da laneno ulje prokuhate, inače se neće osušiti ili otvrdnuti. Dopustite da ratana upije ulje i obrišite suvišne količine suhom krpom. Prije upotrebe ostavite da se osuši i očvrsne.

Ako želite da vaš dom i vrt odiše prirodnim materijalima, unesite ratan u njega i sigurno nećete pogriješiti. Sigurno će te uživati u njemu i vi i vaši ukućani.

U slučaju da ste zainteresovani da kupite ratan za vaš projekat to možete uraditi KLIKOM OVDE.