Jeste li vidjeli stolice sa šupljikavim sjedištem i pitali se što su te stolice, kakav je to materijal? To su TONETSKE STOLICE, a nazivaju ih i „stolice od čelika“. Vrlo su izdržljive izrađene su posebnim postupkom koji uključuje savijanje bukve pod parom. Ovu metodu savijanja drveta pronašao je Michael Tohonet oko 1836. godine. Prva stolica proizvedena je oko 1850. bez upotrebe ljepila, dijelovi su bili pričvršćeni isključivo vijcima i ove su stolice trajale više od 150 godina. Modeli dizajnirani prije više od 150 godina nastaju i danas. 

Michael Tonnett bio je njemački poduzetnik, stolar, izumitelj namještaja iz Boparda u Rajnskoj, imao je tvrtku u Njemačkoj i Austriji; Sa suprugom Anom Marijom imao je 13 djece, od kojih je 5 bilo prezaduženo i zbog kojih je preimenovao tvrtku Gebruder Thonet 

Španjolska trska napravljena je od vanjskog dijela trske zvane arundo donax to je visoka višegodišnja trska, koja podsjeća na bambus. Poznat je po imenima krupna trska, bambusova trska, španjolska trska, divovska trska, divlja trska. Može se uzgajati kao ukrasna trava, a njegovi sjajni, u nekim sortama, prugasto zlatni, sivi ili zeleni listovi unose tropsku notu u vrt. Također lijepo izgleda kao samotna biljka u stražnjem dijelu dvorišta. Koristi se za živice i za oblaganje zidova. 

Španjolska trska se smatra vrlo robusnim i jakim materijalom koji ima brojne prednosti za okoliš. Priroda biljke je kvalitet i otpornost, a velika prednost je što brzo raste. Dobiva se pletenjem tankih niti od bambusa, a takav postupak stvara šuplji materijal poznat kao sjenica španske trske. Španjolska trska se koristi za tonet stolice, sjedala i naslon. Danas se sve više koristi i za oblogu za radjatore i za vrata ormara. Svojim izgledom i izdržljivošću privlači pažnju ljubitelja rustičnog stila. Trska se pojavljuje u nekoliko kategorija kvalitete i u skladu s tim se primjenjuje. Stolice zahtijevaju najkvalitetniji materijal, takozvani superior, dok se za radijator obloge mogu koristiti i trska niže kvalitete to su klase normal i dekor. Pogodana je za bajcovanje i farbanje. 

Tonet trska za stolice

Rolne se isporučuju u širini od 45cm klasa superior, trska od 60cm širine, je klase superior, normal i dekor a širina od 90cm. je klase normalnoj i dekor. Role su duljine 15,24 m, širina 45 cm i širina 60 cm. A trska od 90 cm je duljine 15,24 metara. 

 Ako želite kupiti španjolsku trsku pogledajte našu ponudu KLIKOM OVDE.